Jip en Janne weer vrij ter adoptie

Jip und Janne1Vanaf dit jaar kunnen Jip en Janne opnieuw worden geadopteerd. Hun adoptante, die de Leemweg via de adoptie van het tweetal jarenlang heeft gesteund, kan tot haar spijt door omstandigheden het bedrag van de deeladoptie niet langer zo gemakkelijk als voorheen opbrengen. Ze is heel blij met het werk dat Bert doet en hoopt dat de Leemweg nog heel lang zo kan doorgaan als nu. Dat hopen wij ook, en daarom laten wij bij deze weten, dat Jip en janne dus weer vrij zijn voor een nieuwe (deel) adoptant. Vanaf 15,- Euro per maand kunt u een van onze bewoners adopteren. Wij willen bijn deze de adoptante van Jip en Janne heel hartelijk danken voor haar jarenlange steun. Omdat ieder geldbedrag, of het nu tijdelijk of permanent is, een toekomst voor de Leemweg en haar bewoners mogelijk maakt.

Kleine deeladoptie voor Sjoukje

Sjoukje 2 kopieOnze lieve, oude bes Sjoukje, een van de bewoonsters van de zandbedstal, is op de valreep van het oude naar het nieuwe jaar gedeeltelijk geadopteerd. Sjoukje, een 20 jarige dame van het Holstein-Friesian ras, was haar hele leven een uitmuntende melkkoe, die meer dan 100.000 liters melk heeft gegeven in haar tijd als zuivelproducente. Maar op een gegeven moment werd de melkveehouderij gesloten. De boer, die veel waardering wist op te brengen voor de prestaties van zijn lievelingskoe, besloot Bert te bellen; of er een plekje voor Sjoukje was op de Leemweg. En die was er. Op 14 januari 2015 kwam Sjoukje naar de Leemweg. Nu mag ze heerlijk tussen haar soortgenoten genieten van een welverdiend pensioen.Zelf zegt haar adoptante over haar reden voor de adoptie van Sjoukje: Ik doe het voor al die lieve koeien, die jarenlang misbruikt worden als melkmachine, de moeders van kalfjes waar ze geen moeder voor mogen zijn, de dieren die worden afgedankt als ze economisch waardeloos zijn geworden ... Gelukkig zijn ze bij de Leemweg alles behalve waardeloos. Hartelijk bedankt Annemiek!

Het jaar 2017

RiekieHet was weer een bewogen jaartje op de Leemweg. Een jaar vol mooie momenten, maar ook een jaar met afscheid van mens en dier. Net als in het gewone leven, gaat het op de Leemweg soms met ups en downs. Gelukkig voerden de positieve berichten ook dit jaar weer de boventoon! Om te beginnen kregen we er een aantal nieuwe bewoners bij: de tweeling Juultje en Rene, waardoor de Leemweg nu een tweede tweeling rijk is en de kleine Bender, de ster van het televisieprogramma Utopia, die zijn leven voor de camera's mocht verruilen voor een mooi bestaan met zijn nieuwe pleegmoeder Deci. Deci is dankzij het gesabbel van Bender zelfs weer melk gaan geven. Ook de tienjarige Riekie, de enige overgebleven koe van een gepensioneerd boerenechtpaar en tenslotte stier Henk, die door zijn heupproblemen niet langer interessant was als dekstier voor de veeindustrie en in november naar de Leemweg toe mocht komen. We moesten afscheid nemen van koeien Victoria, Mathilde en Joke. Geit Thea heeft na het verdriet om het verlies van haar koe Mathilde, nu gelukkig een nieuwe vriendin gevonden in Anita.

Bender 4Kleine Alida, Sientje, Bender, Rene, Juultje, Kees, Joke, Jane, Drikus, Halina, Nadine en Isabelle mochten zich allemaal verheugen over een (deel) adoptie. En we kregen er weer een aantal nieuwe donateurs bij. Sommigen gaven eenmalig een mooi bedrag en anderen besloten om de Leemweg met een maandelijkse donatie te steunen. Het is niet in woorden uit te drukken wat dit voor de Leemweg en haar bewoners betekent, maar we herhalen het toch nog maar een keer: dankzij de steun van onze trouwe adoptanten en donateurs kunnen de koeien op de Leemweg in vrede en vrijheid leven!

 

Inge en Drikus 2

We moesten dit jaar helaas afscheid nemen van onze vrijwilligster Inge Vlaspolder, die jarenlang alle contacten met de donateurs en andere belangstellenden onderhield. Inge, die os Drikus tien jaar geleden van een wisse dood redde en op deze manier met Bert en de Leemweg in contact kwam, was eigenlijk onmisbaar. Met haar lieve, warme karakter en oprecht hart voor mens en dier, was zij min of meer de 'stem van de Leemweg'. Deze stem moest helaas dit jaar haar gevecht tegen een oneerlijke ziekte opgeven. We zullen Inge en wat zij voor de Leemweg heeft betekend, nooit vergeten.

Dit jaar kwam er voor het eerst een boek uit over de Leemweg. Het boek heet 'Het koeienparadijs' en is geschreven door kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak, met  

joshua

prachtige foto's door Hans van der Meer. Met veel humor en inlevingsvermogen vertelt Bibi het unieke, soms in-trieste of ontroerende verhaal van sommige van onze 

bewoners. 

Alle verhalen hebben een 'happy end', want deze gelukskoeien zijn allemaal op de Leemweg terecht gekomen. Het boek is (online) te koop of the bestellen via  boekhandels. Ook volgend jaar staat er weer een spannend project op stapel. Er zal een prachtige fotoserie uitkomen van de kudde van Bert, die ook via deze site te zien zal zijn. We zullen u binnenkort meer daarover vertellen.

Rest ons nog u allen namens de Leemweg en haar vrijwilligers warme en gezellige feestdagen te wensen en een heel gelukkig, gezond en vooral diervriendelijk 2018!

Nieuwe deeladoptie voor Drikus

Drikus1

Per december heeft onze zachtaardige reus, de 1600 kg zware os Drikus, een nieuwe adoptante gevonden. Drikus (Holstein-Friesian) woonde als kalfje op een camping. Allegasten waren verzot op het schattige stiertje. Als Drikus bij de ingang van de kantine lag te slapen, dachten de mensen dat het een speelgoedkalf was. Sommigen schrokken ervan, als ze hem aaiden en hij bewoog. Toen de camping werd opgeheven, wilde de restauranthouder Drikus naar een mesterij sturen. Inge Vlaspolder besloot Drikus toen vrij te kopen. Eerst stond hij op het stuk grond naast Inge's huis, maar al gauw moest hij daar weg, omdat de eigenaresse van het landje waar hij stond had gedroomd dat Drikus levensgevaarlijk was. Inge belde vervolgens naar Bert, en zo kwam Drikus op de Leemweg terecht.

Inge heeft daarna nog jarenlang met hart en ziel als vrijwilligster voor de Leemweg gewerkt, waarbij zij alle contacten onderhield met de donateurs. Helaas heeft Inge het gevecht tegen haar ziekte dit jaar verloren. Haar laatste wens, nog eenmaal afscheid nemen van Drikus, ging dankzij Bert en de wensambulance in vervulling. Inge zou erg blij zijn, als ze wist dat Drikus nu alweer een nieuwe adoptante heeft gevonden. Jacalyn Birk uit Schiedam las het dit jaar uitgekomen boek 'Het koeienparadijs', geschreven door de bekende kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak, die de Leemweg een bijzonder warm hart toedraagt. Daardoor kwam ze op het idee om Drikus gedeeltelijk te adopteren. Jacalyn, namens Drikus en alle vrijwilligers van de Leemweg, hartelijk dank voor deze adoptie! 

Nieuwe deeladoptie voor kweentje Juultje

julltje 2 kopieDe vrouwelijke helft van de jongste tweeling van de Leemweg, heeft weer een deeladoptie op haar naam staan. Juultje werd samen met haar broer Rene in mei 2016 in een weiland bij Callantsoog geboren. Toevallig werden ze kort na hun geboorte door een diervriendelijk stel met kinderen en meereizend nichtje Julia ontdekt. Omdat het een tweeling betrof, waarvan de stier sowieso geen meerwaarde voor de melkindustrie heeft en het kweentje waarschijnlijk geen baarmoeder had (wat vaak het geval is bij de vrouwelijke helft van een tweeling) zouden de kalveren naar de slacht gaan. Angela, Cornel, hun kinderen en Julia kochten de tweeling vrij, en nu mogen ze voor altijd op de Leemweg blijven. Juultje is vernoemd naar nichtje Julia en Rene is vernoemd naar haar veel te vroeg overleden vader, die haar altijd Juultje noemde. Annemarie van den Berg heeft Juultje vanaf december 2017 gedeeltelijk geadopteerd. Een mooi kerstcadeau voor Juultje en de Leemweg!

Blaarkop Joke overleden

Joke met Skippy 3Naast het goede nieuws van alle adopties, hoort verdrietig nieuws ook bij een koeienopvangtehuis met een flink leeftijdsgemiddelde. Joke is op 27 oktober overleden, waarschijnlijk aan een inwendige bloeding. Blaarkop Joke stond samen met koe Bregje bij een kinderboerderij. Op een gegeven moment werd het tweetal te groot, om als knuffelkoe te fungeren. Het eindstation voor Joke en Bregje zou het slachthuis worden. Een vrouw, die de twee grote kalveren een lang leven gunde, wist ze vrij te kopen en zo werd Joke samen met Bregje op 22 mei 2015 deel van de kudde van Bert. Joke vond het moeilijk om tussen zovele andere koeien op stal te staan. Daarom stond ze met Bregje in een aangepaste stal, waar ze alle rust hadden en ook naar buiten konden. Joke heeft zich ook als een moeder over de nu tweejarige os Skippy ontfermd, nadat deze als 3 maanden oud kalf in zijn eentje naar de Leemweg kwam. Op de foto is Joke met haar pleegkind te zien. We willen haar adoptantes Janny en Loes graag heel hartelijk bedanken voor de steun, die ze via hun adoptie aan Joke en de Leemweg hebben gegeven. Lieve Joke, rust zacht.


Adoptie voor Nadine en Isabella

Vanaf december mogen ook Nadine en Isabella zich over een deeladoptie verheugen.  Limousine koe Nadine kwam samen met soortgenote Isabella en haar broer Johnny van een kleinere stichting, die opvang bood aan verschillende boerderijdieren. De Leemweg weet maar al te goed wat het als stichting betekent, om het hoofd financieel boven water te houden. Dat was ook de reden dat het drietal naar de Leemweg mocht komen. Johnny overleed helaas al na een paar maanden op de Leemweg, maar gelukkig hadden Nadine en Isabella toen al een band gesloten met hun nieuwe koeienvrienden, waarmee zij samen heel oud mogen worden. En nu zijn ze allebei gedeeltelijk geadopteerd, wat een mooi kerstgeschenk aan deze twee gehoornde dames!Nadine3Isabella 2

Vroege vogels opnieuw op bezoek

Vroege vogels hebben al meerdere keren aandacht besteed aan het koeienrusthuis. Gelukkig is elk verhaal anders. Het audio fragment start op : 28:55

Deeladoptie voor Juultje

julltje 2 kopieWe zijn verheugd te melden dat de vrouwelijke helft van de uit Callantsoog geredde tweeling, Juultje en Rene, gedeeltelijk is geadopteerd door Rosé de Bock. Juultje en haar tweelingbroer Rene werden in mei 2016 in een weiland bij Callantsoog geboren. Toevallig werden ze kort na de geboorte door een diervriendelijk stel met hun kinderen en meereizend nichtje Julia ontdekt. Omdat het een tweeling betrof, waarvan de stier sowieso geen meerwaarde voor de melkindustrie heeft en het kweentje waarschijnlijk geen baarmoeder had (wat vaak het geval is bij de vrouwelijke helft van een tweeling) zouden de kalveren naar de slacht gaan. Angela, Cornel, hun kinderen en Julia kochten de tweeling vrij. Sindsdien woont het tweetal op de Leemweg, waar ze van een hopelijk heel lang leven in vrijheid mogen genieten. De adoptante is duidelijk een dierenvriendin. Ze gaf aan, dat ze Juultje met alle liefde adopteert. En daar zijn we heel blij mee!

 

Jane geadopteerd

Jane 2We kregen deze week het fijne bericht, dat onze Jane een adoptante heeft gevonden. Jane is voor de helft een zwarte blaarkop en voor de andere helft een Holstein koe. Jane is een echte gelukskoe, want ze is geboren op de Leemweg, als dochter van rode Blaar Doortje. Jane is altijd in de buurt van haar moeder te vinden (staat achter haar op de foto). Ze heeft de donkere kleur van haar vader, een Holstein stier, en de tekening van haar moeder. Een blije koe zonder trauma's, die haar hele leven op de Leemweg zal doorbrengen. Tina uit Utrecht heeft besloten om Jane gedeeltelijk te adopteren, omdat ze naar eigen zeggen zelf (nog niet) de middelen en ruimte heeft om koeien een langer leven te bieden en daarom graag Stichting de Leemweg steunt. Lieve Tina, dat lijkt ons een uitstekende reden! Ook namens Jane, hartelijk dank voor je adoptie.

Nieuwe bewoonster Riekie

Riekie 2Sinds een paar weken heeft de Leemweg er een nieuwe bewoonster bij, en nu ze buiten op het weiland rondloopt, heeft Bert een paar mooie foto's van haar kunnen schieten, waardoor ze nu ook op de site kan. Rode lakenvelder Riekie was de allerlaatste koe van een gepensioneerd boerenstel uit Staphorst. Maar in plaats van haar naar het slachthuis te sturen, gunde het boerenstel haar een mooie oude dag. Dus verhuisde Riekie eind juni met de trekker vanuit Staphorst naar het Friese Zandhuizen, waar ze nu tot in lengte van dagen in vrijheid van haar welverdiende pensioen mag genieten. Na een paar dagen wennen op stal loopt de tienjarige Riekie nu al vrolijk bij de kleine kudde rond en voelt zij zich helemaal thuis op de Leemweg.

Dag lieve Inge

Ons posthume eerbetoon gaat deze keer niet naar een koe, maar naar een heel bijzonder mens: onze geweldige vrijwilligster Inge Vlaspolder, die met haar warme hart en vriendelijke manier van communiceren een onmisbare spil was voor zowel de donateurs als de andere vrijwilligers op de Leemweg. Het afscheid van Bert naar Inge toe, dat op 7 juni op zijn facebook pagina is gepubliceerd, is onveranderd op deze site overgenomen: "Velen van u kennen Inge, omdat ze al bijna 10 jaar de vragen die binnenkomen via de website van de rundveeopvang (koeienrusthuis.nl)beantwoorde en verder ook contact onderhield met donateurs. Ik kende haar, doordat ze 9 jaar geleden mijn en haar grote vriend Driekus van inmiddels een 1700 kg bij mij gebracht heeft. Ruim een jr geleden is Inge ernstig ziek geworden en dat is niet meer goed gekomen. Gisteren zijn door de wensambulance haar laatste wensen vervuld:o.a. de rundveeopvang bezoeken met uiteraard als hoogtepunt langs bij Driekus in het land. En dan is dat grote gevaarte zo voorzichtig met Inge en de brancard,ongelooflijk. Inge wou niet meer op de foto, dus ik heb alleen te delen het moment dat Driekus weer in het land was en dat Inge weer in de ambulance ging en dat Driekus dat helemaal volgde, ook zo bijzonder. Inge is vanochtend overleden. Lieve Inge, ik zal altijd van je blijven houden."

Het verhaal van Drikus en hoe Inge met Bert in contact kwam, kunt u lezen door op deze link te klikken. Rust zacht, lieve Inge, en duizend dank voor alles wat je voor de Leemweg hebt gedaan. Wij zullen je nooit vergeten.

drikkus knuffelkoekleine drikusDrikus neemt_afscheid

Victoria met 21 jaar overleden

victoriaOp 6 Juni moest Bert helaas een van zijn oudste bewoonsters laten inslapen: de moedige, door haar vluchtpoging door heel Nederland bekend geworden koe Victoria. Victoria ontsnapte 19 jaar geleden uit een slachthuis in Friesland en bleef zes dagen lang rennen voor haar leven. Gedurende die zes dagen werd ze wereldnieuws. Cameraploegen filmden haar, terwijl ze over besneeuwde weilanden galoppeerde, over sloten sprong en door winkelstraten liep. Ze had geen naam, maar toen ze eindelijk gevangen werd, kreeg ze een naam die deze heldhaftige dame eer aandeed: Victoria. Journaliste Karin de Mik kocht haar vrij en bracht haar naar Bert. Het heeft heel lang geduurd voordat Victoria tot rust kwam. Ze werd door haar traumatische ervaringen nooit een knuffelkoe, alleen Bert kon bij haar in de buurt komen. Maar ze heeft een lang en gelukkig leven gehad op de Leemweg, in het gezelschap van de kudde en haar hartsvriendin Claartje, die nog een paar jaar ouder is dan Victoria. Op 6 juni kon Victoria opeens niet meer overeind komen. Haar lichaam was op. Bert heeft haar toen moeten laten inslapen. Rust zacht, moedige Victoria.

Stier Rene geadopteerd door naamgenote

Rene 3Rene is de mannelijke helft van een tweeling, die in mei 2016 ergens in een weiland bij Callantsoog werd geboren. Omdat het een tweeling betrof, waarvan de stier sowieso geen meerwaarde voor de melkindustrie heeft, zouden de kalveren onherroepelijk naar de slacht gaan. Een paar dierenvrienden, die toevallig net langs het weiland reden waar het pasgebroen tweetal lag, kocht de tweeling vrij en nu mogen Rene en zijn tweelingzus van een heel lang leven op de Leemweg genieten. En er is nog meer goed nieuws, want er heeft zich alweer een adoptante aangediend, die tevens zijn naam deelt. Renée, names de vrijwilligers van de Leemweg, hartelijk bedankt voor deze adoptie, want alle hulp is meer dan welkom!

Deeladoptie voor Kees

Kees 3De tweejarige Kees, onze prachtige grijze os, die dankzij de negenjarige Lucia een enkele reis richting het slachthuis bespaard bleef, is gedeeltelijk geadopteerd door dierenvriendin José uit Bakel. José woont naar eigen zeggen helaas te ver weg om ook op een andere manier bij te dragen aan de stichting, maar is blij dat ze op deze manier voor een klein deel haar bijdrage kan leveren aan een beter leven voor dieren. Namens alle vrijwilligers van de Leemweg willen wij José bij deze heel hartelijk danken voor haar deeladoptie van Kees. Iedere adoptie is een enorme steun voor ons.

Totdat de dood ons scheidt...

Gisteren heeft Bert de trieste beslissing moeten nemen, om de 15 jarige Mathilde in te laten slapen. De ene dag liep ze nog zij aan zij met haar hartsvriendin, geit Thea, door het weiland. De volgende dag kon ze ineens niet meer opstaan door een zenuwaandoening, hoogswaarschijnlijk als gevolg van haar hoge leeftijd. Voor Thea is dit verlies heel ingrijpend. Vanaf het moment dat zij en Mathilde elkaar zagen, was het liefde op het eerste gezicht. Onafscheidelijk, zomer en winter, ze sliepen altijd in dezelfde box. Het soort band waar wij mensen nog iets van zouden kunnen leren. Mathilde was één van het zestal koeien, dat op het nippertje gered werd van de slacht. Zij en de andere vijf koeien mochten het transport verlaten om een lang en gelukkig koeienleven op de Leemweg tegemoet te gaan. En dat heeft ze gehad, vooral samen met Thea. Helaas moet Thea nu zonder Mathilde verder, en dat zal wel even wennen zijn zonder haar levenslange compagnon. Rust zacht Mathilde, en veel sterkte Thea. Om het tweetal te eren, hebben we nog een paar mooie plaatjes van hen samen toegevoegd.Mathilde in_de_zonIMG 410017880139 628936147307207_8764389099376804112_o

Kleine deeladoptie voor Bender

40405 9341e28d5fd9e4a3f723f56a7e744e34 480x240De Benjamin van de Leemweg is nog maar net binnengekomen, en nu alweer geadopteerd! Bender is een echte beroemdheid. Hij werd bekend bij het Nederlandse publiek door het programma Utopia. Na afloop van het programma regelde zijn verzorger Ruud Zwaan, dat Bender naar Bert mocht. Tussentijds stond Bender nog even bij een boer, maar vorige maand mocht hij eindelijk naar zijn nieuwe plekje op de Leemweg verhuizen. Bender is gedeeltelijk geadopteerd door Yvonne, die naar eigen zeggen dol is op dieren. Yvonne, namens Bender en alle vrijwilligers op de Leemweg, hartelijk dank voor je steun!

Televisiester Bender is de nieuwe bewoner van de Leemweg

Bender is een echte beroemdheid. Het stiertje is bekend geworden bij het Nederlandse publiek door het programma Utopia. Bender zou naar een mesterij gaan, maar dat is, mede dankzij zijn bekendheid, niet gebeurd. In plaats van een enkeltje slachthuis mocht Bender naar Bert op de Leemweg, om daar hopelijk een hele oude stier te worden. Bender kwam vrijdag 24 februari bij zijn nieuwe thuis aan. Ruud Zwaan heeft Bender van een wisse dood gered: hij verzorgde Bender in het programma Utopia. Toen het programma ten einde was, besloot Ruud Bender mee te nemen. Eerst stond Bender bij een boer, maar al spoedig ontstond er contact tussen Ruud en Bert, waardoor het lot van Bender op een goede manier werd bezegeld. Welkom op de Leemweg Bender!fles2thumb 40405 9341e28d5fd9e4a3f723f56a7e744e34 480x24040687 8ce89eb3e6c2c4af9473a1a3f939c5ae_480x240

Juultje en Rene de tweede tweeling op de Leemweg

Na dumpkalveren Jip en Janne, heeft Bert er nu een tweede tweeling bij! Hieronder het verhaal in de woorden van Angela en Cornel, de redders van het tweetal, dat nu de rest van zijn leven op de Leemweg mag doorbrengen.

"Op 1 mei 2016, rond kwart voor vier in de middag, reden we met onze kinderen en ons nichtje Julia, dochter van Rene, de pas overleden broer van Cornel, naar Callantsoog; even een ijsje halen op het strand.Toen we allemaal mensen langs de kant van de weg zagen staan, bleken er net 2 kalfjes geboren te zijn; een kuitje en een stiertje. Er stonden al 2 boerenzonen klaar om de kalfjes weg te halen, mama likte ze schoon. Wij wisten wat er ging gebeuren en vroegen aan de zonen wat ze met deze kalfjes gingen doen. Ze maakten een handgebaar en zeiden: "Ach, die gaan weg."  Onze kinderen en hun nichtje hadden het erover om ze dan maar te kopen, en ze Rene en Juultje te noemen. De vader van Julia noemde haar namelijk vaak Juultje. Dat vonden wij een goed idee; wij zouden immers 2 kalfjes redden van de wrede melkindustrie. Want een stier hadden ze niet nodig en een kweentje ook niet. Bij een tweeling heeft de dame vaak geen baarmoeder, en een koe zonder baarmoeder kan natuurlijk geen kinderen krijgen en dus ook geen melk geven. Zo gezegd zo gedaan; wij hebben Juultje en Rene gekocht en na een tijdje mochten ze eindelijk weg. 'T zijn wel al echte reizigers. Ze zijn van Callantsoog naar Friesland gegaan, van Friesland naar Slootdorp en van Slootdorp naar Schagen, maar nu eindelijk naar het mooiste plekje van Nederland, naar Bert. Ze mogen nu oud worden tussen andere koeien die niets moeten, maar gewoon heerlijk koe kunnen zijn."

Welkom Juultje en Rene! Hopelijk dienen zich gauw een stel lieve adoptanten voor jullie aan.

JuutlejRenejuul en_rene_schagen

2e deeladoptie voor Sientje

IMG 9367Het is ook geen wonder, dat mensen massaal voor Sientje vallen. De jongste bewoonster van de Leemweg is pas vorig jaar als te vroeg geboren kalf door Bert opgenomen, maar ze is nu al een echte ster op zijn facebook pagina. Als echte knuffelkoe vertedert Sientje alle harten. En nu heeft zich dan ook al de tweede adoptant aangediend! Meyke uit Tilburg wil Sientje graag gedeeltelijk adopteren, waardoor Sientje nu twee deeladopties op haar naam heeft staan. Lieve Meyke, namens Sientje en de andere koeien op de Leemweg, bedankt voor je steun!

Help ons word donateur.

Wij zijn blij met uw hulp! Net als iedere stichting, hebben wij een chronisch tekort aan geld en andere middelen. Hoe kunt u ons helpen?