Deeladoptie voor Henk
Onze nieuwste mannelijk aanwinst, os Henk, is geadopteerd. Henk (Belgisch blauw - Holstein Frisian) werd geboren op een boerderij in de buurt van Utrecht. Al snel na zijn geboorte, bleek dat hij ernstige problemen met zijn heupen had, waardoor hij zomaar ineens om kon vallen. Dat maakte Henk ongeschikt als meststier, waardoor een enkeltje naar een mestbedrijf hem, dankzij zijn handicap, bespaard bleef. De andere optie was de thuisslacht. Tenminste, dat was het plan van de boer. Maar de vriendin van de boer dacht daar anders over: Henk moest blijven leven en daarom werd er uiteindelijk contact opgenomen met Bert. Eind 2017 kwam Henk naar de Leemweg. Vanaf mei 2018 is Henk geadopteerd door Rowan. Namens Henk en het vrijwilligers team, hartelijk dank voor deze adoptie!
Nieuwe adopties voor Felius en Hermien
Deze maand zijn er weer twee nieuwe adopties binnengekomen. De eerste adoptie is voor Felius. Felius, (3/4 Piemontese / 1/4 Blonde d ’Aquitaine ), had nog geen naam, toen ze door een kier van het slachthuis in Haaksbergen ontsnapte en haar vrijheid tegemoet rende. Het duurde bijna een hele dag, voordat men haar weer gevangen had. Ze werd teruggebracht naar haar oude stal, om van daaruit opnieuw naar het slachthuis te gaan. Maar de ontsnapping van de koe was intussen nieuws geworden. Bibi, een vrijwilligster bij De Leemweg, hoorde het verhaal van de ontsnapte koe op de radio, zocht uit wie de eigenaar was en kocht haar vrij. Ze kreeg de naam Felius, naar de bekende koeienkenner en -schilderes Marleen Felius. Felius is door haar nare ervaring nog altijd wat schichtig, maar ze is gek op eten en zeer nieuwsgierig. Haar vertrouwen in de mens heeft ze gelukkig niet helemaal verloren. Linda uit Alblasserdam besloot om deze dappere dame gedeeltelijk te adopteren met ingang van april.
En ook Hermien, de twijfelloos bekendste bewoonster van de Leemweg, die met haar spectaculaire ontsnapping niet alleen zichzelf, maar ook kuddegenote Zus het leven redde, is opnieuw geadopteerd door iemand, die liever anoniem wil blijven. Beide adoptanten willen wij bij deze heel hartelijk bedanken voor hun steun aan Felius en Hermien!
Nieuwe bewoner Henk
Hij was er al net voordat Hermien en Zus naar de Leemweg kwamen, maar er waren nog geen foto's gemaakt. dat is nu wel zo, en daarom stellen we met trots onze nieuwste os voor: Henk (Belgisch blauw - Holstein Frisian ) werd geboren op een boerderij in de buurt van Utrecht. Al snel na zijn geboorte, bleek dat hij ernstige problemen met zijn heup had, waardoor hij zomaar ineens om kon vallen. Dat maakte Henk ongeschikt als meststier, waardoor een enkeltje naar een mestbedrijf hem dankzij zijn handicap bespaard bleef. De andere optie was de thuisslacht, tenminste, dat was het plan van de boer. Maar de vriendin van de boer dacht daar anders over. Henk moest blijven leven en daarom werd er uiteindelijk contact opgenomen met Bert. Eind 2017 kwam Henk naar de Leemweg. Hij is nog steeds wat onvast op zijn benen, maar het gaat verder goed met hem. In de stal staat hij naast Anne, waar hij het prima mee kan vinden. Het is nog even afwachten hoe het gaat, als Henk straks naar buiten mag. Daarom zal hij altijd bij de kleine kudde blijven, die in de buurt van de Leemweg graast. Op die manier kan Bert hem altijd goed in de gaten houden.
Deeladoptie voor Kromhoortje
Kormhoortje, een van de oudere dames van de Leemweg, is opnieuw geadopteerd. Friese-Hollander Kromhoorntje was de laatste gehoornde bewoonster van een melkveebedrijf, dat op het punt stond zijn deuren te sluiten. Eigenlijk had ze eerst een andere naam, maar vanwege haar kromgroeiende hoorns kreeg ze de bijnaam ‘Kromhoorntje’. Omdat Kromhoorntje al heel lang op het boerenbedrijf woonde, was de zoon van de boer behoorlijk gehecht geraakt aan zijn vertrouwde koe. Kromhoorntje was vlak voordat ze naar de Leemweg kwam, gedekt door de fokstier van het melkveebedrijf. Toen ze eenmaal op de Leemweg woonde, werd er met spanning afgewacht of er een kalfje in haar buik zou groeien. Dat bleek niet zo te zijn. Kromhoorntje mag tot in lengte van dagen heerlijk herkauwen op de Leemweg en ze hoeft nooit meer te kalveren of een druppel melk te geven. Anja heeft Kromhoorntje vanaf maart gedeeltelijk geadopteerd. Anja, namens Kromhoorntje en de vrijwilligers, hartelijk dank!
Weer een deeladoptie voor Sientje
Sientje is deze week opnieuw geadopteerd. Sientje (Holstein-Friesian) werd in april 2016 naar de Leemweg gebracht en komt oorspronkelijk van een boerderij in de buurt van Assen. Haar eigenaar belde Bert, om te vragen of hij het ziekelijke kalf wilde opnemen. Sientje heeft een moeilijke start gehad: ze is te vroeg geboren en heeft daarna allerlei aandoeningen overwonnen, waar ze helaas wat longbeschadiging aan heeft overgehouden. Maar Sientje is ook een vechter, want ze is er nog steeds en het gaat nu heel goed met haar. Sientje is een sociale, nieuwsgierige en zoals Bert het omschrijft 'van nature makke' koe, die een hechte vriendschap heeft gesloten met os Kees. Anja uit Gouda besloot om Sientje met een deeladoptie te steunen. De aanleiding hiervoor was het boek van Bibi Dumon Tak (dat Anja gelijk gekocht heeft) en een foto in het boek, waar Sientje en de poes van Bert op te zien zijn. En laat Anja nou een poes hebben die Sientje heet... Lieve Anja, namens de vrijwilligers op de Leemweg en natuurlijk namens Sientje, bedankt voor deze adoptie!
Jip en Janne weer vrij ter adoptie
Vanaf dit jaar kunnen Jip en Janne opnieuw worden geadopteerd. Hun adoptante, die de Leemweg via de adoptie van het tweetal jarenlang heeft gesteund, kan tot haar spijt door omstandigheden het bedrag van de deeladoptie niet langer zo gemakkelijk als voorheen opbrengen. Ze is heel blij met het werk dat Bert doet en hoopt dat de Leemweg nog heel lang zo kan doorgaan als nu. Dat hopen wij ook, en daarom laten wij bij deze weten, dat Jip en janne dus weer vrij zijn voor een nieuwe (deel) adoptant. Vanaf 15,- Euro per maand kunt u een van onze bewoners adopteren. Wij willen bijn deze de adoptante van Jip en Janne heel hartelijk danken voor haar jarenlange steun. Omdat ieder geldbedrag, of het nu tijdelijk of permanent is, een toekomst voor de Leemweg en haar bewoners mogelijk maakt.
Kleine deeladoptie voor Sjoukje
Onze lieve, oude bes Sjoukje, een van de bewoonsters van de zandbedstal, is op de valreep van het oude naar het nieuwe jaar gedeeltelijk geadopteerd. Sjoukje, een 20 jarige dame van het Holstein-Friesian ras, was haar hele leven een uitmuntende melkkoe, die meer dan 100.000 liters melk heeft gegeven in haar tijd als zuivelproducente. Maar op een gegeven moment werd de melkveehouderij gesloten. De boer, die veel waardering wist op te brengen voor de prestaties van zijn lievelingskoe, besloot Bert te bellen; of er een plekje voor Sjoukje was op de Leemweg. En die was er. Op 14 januari 2015 kwam Sjoukje naar de Leemweg. Nu mag ze heerlijk tussen haar soortgenoten genieten van een welverdiend pensioen.Zelf zegt haar adoptante over haar reden voor de adoptie van Sjoukje: Ik doe het voor al die lieve koeien, die jarenlang misbruikt worden als melkmachine, de moeders van kalfjes waar ze geen moeder voor mogen zijn, de dieren die worden afgedankt als ze economisch waardeloos zijn geworden ... Gelukkig zijn ze bij de Leemweg alles behalve waardeloos. Hartelijk bedankt Annemiek!
Het jaar 2017
Het was weer een bewogen jaartje op de Leemweg. Een jaar vol mooie momenten, maar ook een jaar met afscheid van mens en dier. Net als in het gewone leven, gaat het op de Leemweg soms met ups en downs. Gelukkig voerden de positieve berichten ook dit jaar weer de boventoon! Om te beginnen kregen we er een aantal nieuwe bewoners bij: de tweeling Juultje en Rene, waardoor de Leemweg nu een tweede tweeling rijk is en de kleine Bender, de ster van het televisieprogramma Utopia, die zijn leven voor de camera's mocht verruilen voor een mooi bestaan met zijn nieuwe pleegmoeder Deci. Deci is dankzij het gesabbel van Bender zelfs weer melk gaan geven. Ook de tienjarige Riekie, de enige overgebleven koe van een gepensioneerd boerenechtpaar en tenslotte stier Henk, die door zijn heupproblemen niet langer interessant was als dekstier voor de veeindustrie en in november naar de Leemweg toe mocht komen. We moesten afscheid nemen van koeien Victoria, Mathilde en Joke. Geit Thea heeft na het verdriet om het verlies van haar koe Mathilde, nu gelukkig een nieuwe vriendin gevonden in Anita.
Kleine Alida, Sientje, Bender, Rene, Juultje, Kees, Joke, Jane, Drikus, Halina, Nadine en Isabelle mochten zich allemaal verheugen over een (deel) adoptie. En we kregen er weer een aantal nieuwe donateurs bij. Sommigen gaven eenmalig een mooi bedrag en anderen besloten om de Leemweg met een maandelijkse donatie te steunen. Het is niet in woorden uit te drukken wat dit voor de Leemweg en haar bewoners betekent, maar we herhalen het toch nog maar een keer: dankzij de steun van onze trouwe adoptanten en donateurs kunnen de koeien op de Leemweg in vrede en vrijheid leven!

We moesten dit jaar helaas afscheid nemen van onze vrijwilligster Inge Vlaspolder, die jarenlang alle contacten met de donateurs en andere belangstellenden onderhield. Inge, die os Drikus tien jaar geleden van een wisse dood redde en op deze manier met Bert en de Leemweg in contact kwam, was eigenlijk onmisbaar. Met haar lieve, warme karakter en oprecht hart voor mens en dier, was zij min of meer de 'stem van de Leemweg'. Deze stem moest helaas dit jaar haar gevecht tegen een oneerlijke ziekte opgeven. We zullen Inge en wat zij voor de Leemweg heeft betekend, nooit vergeten.
Dit jaar kwam er voor het eerst een boek uit over de Leemweg. Het boek heet 'Het koeienparadijs' en is geschreven door kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak, met

prachtige foto's door Hans van der Meer. Met veel humor en inlevingsvermogen vertelt Bibi het unieke, soms in-trieste of ontroerende verhaal van sommige van onze
bewoners.
Alle verhalen hebben een 'happy end', want deze gelukskoeien zijn allemaal op de Leemweg terecht gekomen. Het boek is (online) te koop of the bestellen via boekhandels. Ook volgend jaar staat er weer een spannend project op stapel. Er zal een prachtige fotoserie uitkomen van de kudde van Bert, die ook via deze site te zien zal zijn. We zullen u binnenkort meer daarover vertellen.
Rest ons nog u allen namens de Leemweg en haar vrijwilligers warme en gezellige feestdagen te wensen en een heel gelukkig, gezond en vooral diervriendelijk 2018!
Nieuwe deeladoptie voor Drikus

Per december heeft onze zachtaardige reus, de 1600 kg zware os Drikus, een nieuwe adoptante gevonden. Drikus (Holstein-Friesian) woonde als kalfje op een camping. Allegasten waren verzot op het schattige stiertje. Als Drikus bij de ingang van de kantine lag te slapen, dachten de mensen dat het een speelgoedkalf was. Sommigen schrokken ervan, als ze hem aaiden en hij bewoog. Toen de camping werd opgeheven, wilde de restauranthouder Drikus naar een mesterij sturen. Inge Vlaspolder besloot Drikus toen vrij te kopen. Eerst stond hij op het stuk grond naast Inge's huis, maar al gauw moest hij daar weg, omdat de eigenaresse van het landje waar hij stond had gedroomd dat Drikus levensgevaarlijk was. Inge belde vervolgens naar Bert, en zo kwam Drikus op de Leemweg terecht.
Inge heeft daarna nog jarenlang met hart en ziel als vrijwilligster voor de Leemweg gewerkt, waarbij zij alle contacten onderhield met de donateurs. Helaas heeft Inge het gevecht tegen haar ziekte dit jaar verloren. Haar laatste wens, nog eenmaal afscheid nemen van Drikus, ging dankzij Bert en de wensambulance in vervulling. Inge zou erg blij zijn, als ze wist dat Drikus nu alweer een nieuwe adoptante heeft gevonden. Jacalyn Birk uit Schiedam las het dit jaar uitgekomen boek 'Het koeienparadijs', geschreven door de bekende kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak, die de Leemweg een bijzonder warm hart toedraagt. Daardoor kwam ze op het idee om Drikus gedeeltelijk te adopteren. Jacalyn, namens Drikus en alle vrijwilligers van de Leemweg, hartelijk dank voor deze adoptie!
Nieuwe deeladoptie voor kweentje Juultje
De vrouwelijke helft van de jongste tweeling van de Leemweg, heeft weer een deeladoptie op haar naam staan. Juultje werd samen met haar broer Rene in mei 2016 in een weiland bij Callantsoog geboren. Toevallig werden ze kort na hun geboorte door een diervriendelijk stel met kinderen en meereizend nichtje Julia ontdekt. Omdat het een tweeling betrof, waarvan de stier sowieso geen meerwaarde voor de melkindustrie heeft en het kweentje waarschijnlijk geen baarmoeder had (wat vaak het geval is bij de vrouwelijke helft van een tweeling) zouden de kalveren naar de slacht gaan. Angela, Cornel, hun kinderen en Julia kochten de tweeling vrij, en nu mogen ze voor altijd op de Leemweg blijven. Juultje is vernoemd naar nichtje Julia en Rene is vernoemd naar haar veel te vroeg overleden vader, die haar altijd Juultje noemde. Annemarie van den Berg heeft Juultje vanaf december 2017 gedeeltelijk geadopteerd. Een mooi kerstcadeau voor Juultje en de Leemweg!